Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Achtergrond

 

Waarom zijn er landelijke kennistoetsen? +

De landelijke kennistoetsen zijn een van de instrumenten die lerarenopleidingen gezamenlijk inzetten om het eindniveau van de student te borgen. Dit maakt onderdeel uit van de afspraak die de hogescholen met het ministerie van Onderwijs hebben gemaakt om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te verhogen. Dit was met name nodig om de leraren beter voor te bereiden op hun taak. Leraren moeten duidelijk boven de stof staan die zij onderwijzen en moeten dus een niveau hebben dat aanmerkelijk hoger ligt dan dat van de leerlingen.

Voor welke lerarenopleidingen en vakken zijn er landelijke kennistoetsen? +

Voor de pabo zijn er landelijke kennistoetsen voor de vakken Nederlands en Wiskunde. Voor de tweedegraadslerarenopleidingen zijn er landelijke kennistoetsen voor Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Gezondheidszorg & Welzijn, Maatschappijleer, Natuurkunde, Nederlands, Omgangskunde, Scheikunde en Wiskunde.

Wat wordt er getoetst in de landelijke kennistoets? +

Een landelijke kennistoetsen test of je over voldoende kennis uit de betreffende kennisbasis beschikt. De kennisbasis beschrijft de vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden die je minimaal moet beheersen. Niet alle domeinen uit de kennisbasis zijn geschikt om landelijk digitaal te toetsen. In de toetsmatrijs is vastgelegd welke domeinen getoetst worden. Deze toetsmatrijs is opgenomen in de toetsgids.

Kan ik afstuderen zonder geslaagd te zijn voor de landelijke kennistoets? +

De landelijke kennistoetsen zijn een verplicht onderdeel van de opleiding. Aan iedere landelijke kennistoets is één studiepunt verbonden. Je moet de landelijke kennistoets dan ook gehaald hebben om je opleiding gediplomeerd te verlaten.

Wie ontwikkelen de landelijke kennistoetsen? +

Lerarenopleiders van de verschillende hogescholen ontwikkelen de landelijke kennistoetsen. Ook andere deskundigen maken deel uit van het proces, om te borgen dat alle vragen inhoudelijk en toetstechnisch kloppen.

Welke internationale taaltoetsen maken onderdeel uit van de landelijke toetsing? +

Voor de vreemde talen maakt een verplichte internationale toets onderdeel uit van de borging van de kennisbasis. Ook deze taaltoetsen hebben een landelijk bepaalde cesuur. Voor de tweedegraadslerarenopleidingen Engels, Duits, Frans en Spaans gaat het respectievelijk om het Certificate of Proficiency in English (CPE), het GoetheZertifikat, de Test de Connaissance du Français (TCF) en het Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE). Aan elke internationale toets is één studiepunt verbonden. Voor meer informatie over deelname aan de internationale taaltoets kun je terecht bij je hogeschool.

Wat is de rol van het programmabureau 10voordeleraar? +

Het programmabureau 10voordeleraar ondersteunt de hogescholen bij de uitvoering van de processen rondom de landelijke kennistoetsen.

Ben je door het behalen van de landelijke kennistoets een goede docent? +

Natuurlijk komt er bij goed leraarschap meer kijken dan vakkennis alleen. Opleidingen bepalen zelf hoe ze de andere kennis en vaardigheden toetsen. Daarvoor zetten ze een heel palet aan middelen in.

Wat zijn de datums van toetsafname, uitslagverstrekking en inzage? +

De datums voor toetsafname, uitslagverstrekking en inzage zijn opgenomen in de Kalender. De planning wordt in de zomerperiode voorafgaand aan het nieuwe studiejaar op de website gepubliceerd.

Toetsdeelname

 

Wanneer worden de landelijke kennistoetsen afgenomen? +

De toetsperiodes (zeven voor de pabo en drie voor de tweedegraadslerarenopleidingen) zijn voor aanvang van het betreffende studiejaar te vinden in de Kalender. Een hogeschool is verplicht minimaal twee van deze toetsperiodes aan te bieden. Informeer dan ook altijd bij je eigen hogeschool welke toetsmomenten zij aanbieden en onder welke voorwaarden

Wanneer mag je meedoen aan de landelijke kennistoetsen? +

De opleiding bepaalt wanneer je mag deelnemen aan de landelijke kennistoets, met inachtneming van de Regeling landelijke kennistoetsen lerarenopleidingen. Deze regeling is onderdeel van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de hogeschool en is opgenomen als bijlage in de toetsgids. De hogescholen hanteren deze landelijke regels en voorwaarden om het uniforme karakter te waarborgen. Je mag per studiejaar maximaal twee keer deelnemen aan een landelijke kennistoets. Het meenemen van deelnamemogelijkheden naar een volgend studiejaar is niet mogelijk.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een landelijke kennistoets? +

Het aanmelden voor een landelijke kennistoets loopt via je opleiding. De opleiding heeft vaak een eigen procedure ingericht, waarin ook geregeld is wanneer je mee mag doen en hoe je je moet aanmelden.

Welke aanpassingen zijn mogelijk in verband met mijn functiebeperking? +

Je hebt de mogelijkheid om de lettergrootte en het contrast van het beeldscherm aan te passen. Daarnaast kan de examencommissie van je opleiding beslissen of je recht hebt op tijdsduurverlenging van dertig minuten en/of andere doeltreffende maatregelen. Verzoeken moet je zelf tijdig indienen bij je examencommissie.

Waar worden de landelijke kennistoetsen afgenomen? +

Jouw hogeschool neemt de landelijke kennistoets digitaal af op een eigen locatie.

Hoe vaak mag ik deelnemen aan een landelijke kennistoets? +

De lerarenopleidingen hebben landelijk de afspraak gemaakt dat je per studiejaar maximaal twee keer mag deelnemen aan de betreffende landelijke kennistoets.

Voorbereiding

 

Waar kan ik praktische informatie vinden over het maken van een landelijke kennistoets? +

In de toetsgids kun je informatie vinden over de regels rondom deelname, de opbouw en inhoud van de toets, het aantal en soort vragen, de tijdsduur, de toegestane hulpmiddelen, de toetsomgeving, de cesuurbepaling en de uitslagverstrekking. Als bijlage is de Regeling landelijke kennistoetsen lerarenopleidingen opgenomen. Daarnaast bieden de kennisbasis en voorbeeldtoets ondersteuning bij de voorbereiding. Voor enkele landelijke kennistoetsen is een toetshandreiking beschikbaar. Al deze materialen kun je vinden op de webpagina Kennistoetsen.

Welke stof moet ik beheersen? +

De landelijke kennistoets is geconstrueerd op basis van de kennisbasis die de vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden beschrijft die je moet beheersen als je afgestudeerd bent. In de toetsmatrijs is vastgelegd welke domeinen uit de kennisbasis getoetst worden. Voor een aantal landelijke kennistoetsen is een toetshandreiking beschikbaar. Hou er rekening mee dat het hier gaat om een selectie van de leerstof en dat de toetsmatrijs leidend blijft. Het kan dus zijn dat in de landelijke kennistoets onderwerpen aan de orde komen die niet zijn opgenomen in de toetshandreiking. Hou er ook rekening mee dat de voorbeeldtoets geen inzicht geeft in de mate van beheersing van de totale stof. Je kunt deze toets dan ook niet gebruiken als volledige voorbereiding op de landelijke kennistoets.

Hoe kan ik ervaring opdoen met het toetssysteem? +

Met de voorbeeldtoets doe je ervaring op met de werking van het toetssyteem en krijg je een indruk van hoe de toets is opgebouwd en de soort vragen die gesteld worden. De voorbeeldtoets geeft geen inzicht in de mate van beheersing van de totale stof en je kunt deze toets dan ook niet gebruiken als volledige voorbereiding op de landelijke kennistoets. Mede hierom en omdat er geen betrouwbare analysegegevens beschikbaar zijn, kent de voorbeeldtoets geen cesuur.

Is er oefenmateriaal beschikbaar? +

10voordeleraar ontwikkelt zelf geen oefenmateriaal. Jouw hogeschool is verantwoordelijk voor het behandelen van de kennisbasis in het onderwijsprogramma en de voorbereiding op de landelijke kennistoets. Op basis van jouw prestaties kan de docent je heel gericht wijzen op studie- en oefenmateriaal en eventuele extra trainingen. Op de markt zijn commerciële en niet-commerciële studiematerialen en trainingen beschikbaar, met name voor de pabo's. Deze zijn allemaal zonder medewerking van 10voordeleraar tot stand gekomen. Wij kunnen dan ook geen oordeel geven over de kwaliteit ervan.

Hoe kan ik mij goed voorbereiden op een herkansing? +

Mocht je onverhoopt gezakt zijn voor een landelijke kennistoets, dan is het verstandig dat je de individuele domeinscores die je bij de uitslag ontvangt bestudeert om inzicht te krijgen in welke domeinen je beheerst en op welke domeinen je minder scoort. Daarnaast is het goed om naar de toetsinzage te gaan om nog beter te zien op welke onderdelen je uitvalt. Op basis hiervan kun je met je docent bespreken waar je nog extra aandacht aan moet besteden voor je herkansing.

Toetsafname

 

Welke regels gelden er bij de toetsafname? +

Bij de afname van de landelijke kennistoets gelden de volgende regels:

  • Je moet je legitimeren door middel van een geldige collegekaart in combinatie met een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Alleen in het geval een hogeschool bij de identificatie van haar studenten geen collegekaartsysteem hanteert, volstaat een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart voor legitimatie.
  • Jassen, tassen, horloges, telefoons en andere middelen waarmee elektronische informatieoverdracht mogelijk is, moeten buiten het toetslokaal blijven, of vóór in de toetsruimte.
  • De surveillanten delen nadat je achter de pc bent gaan zitten aan elke student een persoonlijke inlogbrief uit. Deze inlogbrief bevat een unieke inlognaam (deelnemer-id), een uniek wachtwoord en de url voor de toets. Deelnemen onder een andere identiteit en/of inlognaam is niet toegestaan.
  • Je moet minimaal dertig minuten blijven zitten, alvorens je de toetsruimte mag verlaten. De toets moet in alle gevallen afgerond worden vóór het voor de toets vastgestelde eindtijdstip.
  • Je mag geen andere dan de toegestane hulpmiddelen gebruiken. De toegestane hulpmiddelen staan vermeld in de toetsgids van de landelijke kennistoets.
  • Bij het afsluiten van de toets moet je de toets daadwerkelijk afsluiten met de knop toets beëindigen en uitloggen.
  • De inlogcode, het kladpapier en eventueel andere uitgereikte hulpmiddelen moeten weer ingeleverd worden.
  • Je mag niets meenemen waarop informatie over de vragen staat.
  • Alle gangbare regels van het tentamenreglement van de hogeschool zijn van toepassing voor zover ze niet in strijd zijn met deze regels voor de landelijke kennistoetsen.

De regels voor toetsafname zijn ook terug te vinden in de bijlage van de toetsgids. Extra regels zijn opgenomen in het hoofdstuk Het afnemen van de toets van de toetsgids, zoals het gebruik van hulpmiddelen, voorzieningen voor studenten met een studiebeperking en toiletbezoek. De toetsafname vindt digitaal plaats op de hogeschool.

Wat moet ik doen als ik een probleem heb tijdens het maken van de toets? +

Problemen tijdens de toetsafname dien je tijdens de toetsafname gelijk te melden bij de surveillant en vervolgens bij de toetsafnamecoördinator van de eigen hogeschool. Er is tijdens de toetsafname een directe verbinding met Toetsafname 10voordeleraar. Zo kan gelijk bij technische problemen gekeken worden wat er aan de hand is en naar een oplossing ter plekke worden gekeken. Achteraf is een melding niet meer na te gaan. 10voordeleraar ontwikkelt de toetsen en zet deze digitaal klaar, de organisatie ter plekke is in handen van de eigen hogeschool. Organisatorische problemen kun je ook melden bij de toetsafnamecoördinator van je eigen hogeschool.

Toetsuitslag

 

Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt? +

De uitslag van de landelijke kennistoets ontvang je uiterlijk 24 werkdagen na afloop van de toetsperiode via de eigen opleiding. Voor het bepalen van de werkdagen wordt gebruik gemaakt van het overzicht schoolvakanties, zoals gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties. Weekenden gelden niet als werkdagen. De uitslag bestaat uit jouw cijfer, totaalscore en domeinscores. Aan de domeinscores kun je zien welke domeinen je beheerst en op welke domeinen je jezelf nog kunt ontwikkelen. De data voor de uitslagverstrekking zijn te vinden in de Kalender.

Waarom duurt het zo lang voor ik de uitslag krijg? +

De cesuur staat vooraf niet vast, maar wordt achteraf berekend. Het vaststellen van de uitslag is een zorgvuldig landelijk proces waar diverse gremia bij betrokken zijn. Na de toetsafname vindt een analyse plaats van de resultaten van de studenten, waarbij de toetstechnische kwaliteit van iedere vraag afzonderlijk wordt bekeken. Als daartoe aanleiding is, kan de scoring aangepast worden. Vervolgens wordt met een wetenschappelijke methode de cesuur bepaald. De onafhankelijke Raad voor Kwaliteitsborging Lerarenopleidingen keurt de cesuur goed en de examencommissies van de hogescholen stellen deze vast. De uitslagverstrekking vindt plaats als de hele procedure is doorlopen. Rond de door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgestelde vakantieperiodes kan de procedure langer duren.

Kan ik mijn uitslag eerder ontvangen? +

Het vaststellen van de uitslag is een zorgvuldig landelijk proces waar diverse gremia bij betrokken zijn. Na de toetsafname vindt een analyse plaats van de resultaten van de studenten, waarbij de toetstechnische kwaliteit van iedere vraag afzonderlijk wordt bekeken. Als daartoe aanleiding is, kan de scoring aangepast worden. Vervolgens wordt met een wetenschappelijke methode de cesuur bepaalt. De onafhankelijke Raad voor Kwaliteitsborging Lerarenopleidingen keurt de cesuur goed en de examencommissies van de hogescholen stellen deze vast. De uitslagverstrekking vindt plaats als de hele procedure is doorlopen. Door de te volgen procedures is het niet mogelijk om de uitslag eerder te verstrekken of om voor individuele gevallen een uitzondering te maken.

Hoe wordt de cesuur van een toets bepaald? +

De cesuur is de score die je ten minste moet behalen om te slagen voor de landelijke kennistoets, oftewel het aantal vragen dat je minimaal goed moet hebben. Na de toetsafname vindt een analyse plaats van de resultaten van de studenten. De toetstechnische kwaliteit van iedere vraag wordt afzonderlijk bekeken. Als daartoe aanleiding is, kan een vraag achteraf uit de toets verwijderd worden of kan er een wijziging plaatsvinden in de goed te rekenen alternatieven. Vervolgens wordt met een wetenschappelijke methode de cesuur bepaald. De cesuur wordt bepaald over de gehele toets, dus je hoeft niet voor elk domein een voldoende te halen. De onafhankelijke Raad voor Kwaliteitsborging Lerarenopleidingen keurt de cesuur goed en de examencommissies van de hogescholen stellen deze vast. Daarna wordt je score omgezet naar een geheel cijfer op een schaal van 1 tot 10. Bij een 6 of hoger heb je de landelijke kennistoets behaald.

Waarom is de cesuur niet voor elke toetsafname hetzelfde? +

Het is mogelijk dat je bij twee verschillende afnames van dezelfde toets een gelijke score hebt gehaald, maar dat je een ander cijfer toegekend hebt gekregen. Dit heeft te maken met de berekening van de cijfers. Het cijfer is niet alleen afhankelijk van de behaalde score, maar ook van de moeilijkheidsgraad, de gokscore en het aantal toetsvragen. De moeilijkheid verschilt per toets. De cesuur zal bij een moeilijke toets lager liggen dan bij een makkelijkere toets. Daarnaast houdt de cesuurmethode rekening met de gokscore. Studenten kunnen door middel van puur gokken (zonder het gebruik van kennis) ook het juiste antwoord op een vraag geven. Bij een vierkeuzevraag is de gokkans gelijk aan 25%; bij een driekeuzevraag is de gokkans gelijk aan 33%; bij een open vraag is de gokkans gelijk aan 0%. Hier wordt voor gecorrigeerd bij het berekenen van de cesuur. Verder kan het aantal vragen in de toets verschillen. Hoewel studenten elke toetsafname dezelfde hoeveelheid vragen voor zich krijgen, kunnen toetsvragen na analyse van de resultaten komen te vervallen.

Waarom zijn er vragen komen te vervallen? +

De toetstechnische kwaliteit van iedere vraag wordt achteraf afzonderlijk bekeken. Hieruit kan blijken dat sommige vragen niet geschikt zijn door bijvoorbeeld een verkeerde formulering. Deze vragen kunnen achteraf uit de toets verwijderd worden.

Moet ik voor elk domein een voldoende halen? +

De cesuur wordt bepaald over de gehele toets, dus je hoeft niet voor elk domein een voldoende te halen. Het is niet mogelijk om alleen een bepaald domein herkansen.

Ik heb geen domeinscores bij de uitslag ontvangen? +

De domeinscores heb je van je hogeschool bij de uitslag gekregen. Mocht je geen domeinscores hebben ontvangen, dan kun je deze alsnog opvragen bij je hogeschool.

Kan ik mijn toets inzien? +

Je kunt je landelijke kennistoets en beoordeling inzien bij je hogeschool. De inzage geeft samen met je domeinscores inzicht op welke onderdelen je jezelf nog kunt verbeteren. Hiermee kun je in gesprek met je docent over een verdere voorbereiding. Inschrijven kan bij je eigen hogeschool en de inzage vindt ook plaats op de hogeschool. De inzageperioden zijn terug te vinden in de Kalender.

Waar kan ik een klacht over een vraag indienen? +

Feedback op de toets geven wij door aan de redactie van de landelijke kennistoets. Dit is alleen ter kennisneming, niet om een inhoudelijke reactie of een aanpassing van de toetsscores te bewerkstelligen. De totstandkoming van de landelijke kennistoetsen is namelijk een uiterst zorgvuldig proces. De vragen in de landelijke kennistoets zijn ontwikkeld en beoordeeld door lerarenopleiders van verschillende hogescholen in samenspraak met externe deskundigen. Na de toetsafname vindt een analyse plaats van de resultaten van de studenten. De toetstechnische kwaliteit van iedere vraag wordt afzonderlijk bekeken. Als daartoe aanleiding is, kan een vraag achteraf uit de toets verwijderd worden of kan er een wijziging plaatsvinden in de goed te rekenen alternatieven. Vanwege de herhaalde beoordeling door verschillende deskundigen vooraf én achteraf is er sprake van een zorgvuldig proces om uit te kunnen gaan van de juistheid van vragen, antwoorden en scores.

Ik heb een onvoldoende, wat nu? +

Je moet de landelijke kennistoets halen om de lerarenopleiding gediplomeerd te kunnen verlaten. Je krijgt per studiejaar twee gelegenheden om de toets te maken. Mocht je onverhoopt gezakt zijn voor een landelijke kennistoets, dan is het verstandig om naar de inzage te gaan om jouw toets in te zien. Aan de hand hiervan en je domeinscores die je bij de uitslagverstrekking hebt ontvangen, krijg je een goed beeld van waar je je nog in kan verbeteren. Op basis hiervan kun je met je docent een herkansingsstrategie bepalen.

Kan ik ook een bepaald domein herkansen? +

De cesuur wordt bepaald over de gehele toets. Het is dan ook niet mogelijk om alleen een bepaald domein herkansen.

Bij wie kan ik terecht als ik het niet eens ben met de uitslag? +

De totstandkoming van de landelijke kennistoets en de uitslag is een zorgvuldig proces, waardoor er geen basis is voor aanpassing van de norm. De vragen in de landelijke kennistoets zijn ontwikkeld en meerdere keren beoordeeld door lerarenopleiders van verschillende hogescholen in samenspraak met externe deskundigen. Na de toetsafname vindt een analyse plaats van de resultaten van de studenten. De toetstechnische kwaliteit van iedere vraag wordt afzonderlijk bekeken. Als daartoe aanleiding is, kan de scoring worden aangepast. Vervolgens wordt de cesuur met een wetenschappelijke methode bepaald. De onafhankelijke Raad voor Kwaliteitsborging Lerarenopleidingen keurt de cesuur goed en de examencommissies van de hogescholen stellen deze vervolgens vast.

Vanwege de herhaalde beoordeling door verschillende deskundigen vooraf én achteraf is er sprake van een zorgvuldig proces om uit te gaan van de juistheid van vragen, antwoorden en scores. Feedback op een toetsvraag of de toets geven wij door aan de redactie van de landelijke kennistoets. Dit is alleen ter kennisneming, niet om een inhoudelijke reactie of een aanpassing van de toetsscores na de zorgvuldige procedure te bewerkstelligen.

Mocht je ondanks de zorgvuldige procedure beroep willen aantekenen tegen de uitslag van de landelijke kennistoets, dan dien je dit te doen binnen zes weken na de bekendmaking van de uitslag bij de toegankelijke faciliteit van de eigen hogeschool conform de procedures en reglementen van de eigen opleiding. Het programmabureau 10voordeleraar heeft geen invloed op de besluiten.

Hoe lang is de uitslag geldig? +

Ten aanzien van de geldigheid van de uitslag van de landelijke kennistoetsen geldt artikel 7.10 lid 4 WHW.

Toetsinzage

 

Waar is de inzage voor bedoeld? +

De inzage is bedoeld om te zien op welke onderdelen je jezelf nog kunt verbeteren. Bij de uitslag heb je een overzicht ontvangen van jouw domeinscores. Het is verstandig om deze vooraf te bekijken, zodat je je tijdens de inzage specifiek kunt richten op de domeinen waar je tijdens de toets bent uitgevallen. Vervolgens kun je met deze kennis in gesprek met je docent voor een verdere voorbereiding op bijvoorbeeld een herkansing. Mocht je geen domeinscores hebben ontvangen, dan kun je deze alsnog opvragen bij je hogeschool. De inzage is echt bedoeld als leermoment en niet om punten te sprokkelen. Vanwege de herhaalde beoordeling door verschillende deskundigen vooraf én achteraf is er sprake van een voldoende zorgvuldig proces om uit te gaan van de juistheid van vragen, antwoorden en score.

Wat krijg je te zien tijdens de inzage? +

Tijdens de inzage krijg je de toetsvragen te zien van de toets zoals jij die maakte, samen met het juiste antwoord en jouw antwoord. Daarnaast krijg je een print met de vragen uit de toets die vervallen zijn of waar een tweede antwoord goed is gerekend. Houd er rekening mee dat de vervallen vragen uit de door jou gemaakte toets niet meer mee tellen.

Wanneer zijn de inzages? +

Je kunt je landelijke kennistoets en beoordeling inzien op een beperkt aantal momenten na de uitslagverstrekking en deze inzage vindt plaats op je eigen hogeschool. Inschrijven kan bij je eigen hogeschool. De inzageperiode kun je vinden in de Kalender.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de inzages? +

Je kunt je binnen een vastgestelde inschrijfperiode bij je eigen hogeschool inschrijven voor toetsinzage en deze vindt ook plaats op je eigen hogeschool. De inzageperiode kun je vinden in de Kalender.