Toetsomgeving

De toetsgids bevat praktische informatie rondom de landelijke kennistoets en is essentieel voor een goede voorbereiding op deze toets. Neem alle hoofdstukken goed door in aanloop naar je deelname aan de landelijke kennistoets voor je opleiding. Dit hoofdstuk gaat over de omgeving van je toets.


De hogeschool neemt de landelijke kennistoets in digitale vorm af in een beveiligde omgeving. Tijdens de toetsafname is het niet mogelijk om andere internetpagina’s of computerprogramma’s te gebruiken.


Elke student ontvangt van de surveillant een persoonlijke inlogbrief. Na het openen van de Safe Exam Browser kiest de student voor Inloggen met SURFconext en selecteert zijn hogeschool. Vervolgens logt de student in met zijn hogeschoolaccount. Het is dus belangrijk dat de student de gegevens van zijn eigen hogeschoolaccount kent. Deelnemen onder een andere identiteit en/of inlognaam is niet toegestaan.

Als het inloggen succesvol is, dan verschijnt op het startscherm de toets die beschikbaar is voor afname. Na het klikken op Start toets kan de student de pincode van de inlogbrief invoeren. Door opnieuw op Start toets te klikken, verschijnt het scherm met toetsinformatie en kan de toets gestart worden. De toetstijd begint te lopen. De surveillant neemt na afloop de inlogbrief weer in.


De toets is opgebouwd uit secties, Voor iedere sectie geldt een aantal vragen. Deze vakspecifieke informatie vind je bij het vak onder Kennistoetsen. Het is mogelijk om tussen de verschillende secties in beide richtingen te navigeren.

Als voorbeeld de opbouw van de toets Nederlandse taal, lerarenopleiding basisonderwijs.

Sectie Aantal vragen
Mondelinge taalvaardigheid en woordenschat (mondeling) 20 vragen
Beginnende geletterdheid en voortgezet technisch lezen (schriftelijk) 22 vragen
Begrijpend lezen, stellen en jeugdliteratuur (leesschrijf) 16 vragen
Taalbeschouwing en spelling (taalkundig) 22 vragen

De toets begint met een aantal algemene vragen voor analysedoeleinden. De antwoorden op deze vragen hebben geen invloed op het resultaat.


  1. Tijd: resterende tijd inclusief eventuele tijdverlenging.

  2. Rekenmachine: eenvoudige rekenmachine (indien beschikbaar, zie Deelname, toegestane hulpmiddelen).

  3. Bijlage: naslagwerk (indien beschikbaar, zie Deelname, toegestane hulpmiddelen).

  4. Lettergrootte: aanpassen van de lettergrootte.

  5. Instellingen: aanpassen van onder andere het contrast door een ander thema te kiezen.

  6. Navigatie: navigeren naar de vorige of volgende vraag.

  7. Overzicht: keuze uit twee soorten overzichten met beantwoorde, onbeantwoorde en gemarkeerde vragen binnen het toetsonderdeel.

  8. Bladwijzer: markeren van vragen om deze op een later moment nog te bekijken.

  9. Inleveren: afsluiten van een toetsonderdeel of de gehele toets.


De student kan per vraag één antwoord geven. Mocht de student van mening zijn dat er meer dan één antwoord correct is, dan dient hij het antwoord in te vullen waarvan hij denkt dat het meest van toepassing is.


Bij een meerkeuzevraag kan een student één antwoord selecteren.


Na het doorlopen van de gehele toets, verschijnt de knop Definitief inleveren. Na afsluiten is het niet meer mogelijk om terug te keren naar de toets. Door te klikken op Afsluiten sluit de Safe Exam Browser. Op dat moment is de toets pas ingeleverd. Als de toetstijd voorbij is dan kan de student geen vragen meer beantwoorden en dient hij op dezelfde manier de toets af te sluiten.


Gedurende de toetsafname worden alle ingevoerde antwoorden opgeslagen en bewaard zolang er een netwerkverbinding is. Als deze wegvalt, verschijnt hierover een melding. Na opnieuw inloggen kan de student weer verder waar hij gebleven was.