Toetsgidsen
De toetsgids bevat praktische informatie rondom de landelijke kennistoets en is essentieel voor een goede voorbereiding op deze toets. Neem alle hoofdstukken goed door in aanloop naar je deelname aan de landelijke kennistoets voor je opleiding.
In de toetsgids is informatie opgenomen over de regels rondom deelname, de opbouw en inhoud van de toets, het aantal en soort vragen, de tijdsduur, de toegestane hulpmiddelen, de toetsomgeving, de cesuurbepaling en de uitslagverstrekking. Daarnaast is de bijlage Regeling landelijke kennistoetsen lerarenopleidingen (OER of Onderwijs- en examenregeling LKT) opgenomen.
Toetsgidsen
Raadpleeg in verband met mogelijke tussentijdse wijzigingen altijd de meest recente versie van de toetsgids op deze website.
De vakspecifieke toetsgidsen voor de pabo zijn:
De vakspecifieke toetsgidsen voor de tweedegraadslerarenopleidingen zijn:
Eindniveau student borgen
De landelijke kennistoets is een van de instrumenten die de lerarenopleidingen binnen het programma 10voordeleraar inzetten om het eindniveau van de student te borgen. De hogescholen hanteren landelijke regels en voorwaarden rondom deelname en afname van de landelijke kennistoets om het uniforme karakter te waarborgen.
Kennisbases
Een landelijke kennistoets test of een student over voldoende kennis uit de betreffende kennisbasis beschikt. Deze landelijke kennisbasis beschrijft de vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden die een startbekwame leraar minimaal moet beheersen. In de toetsmatrijs is vastgelegd welke domeinen getoetst worden in de landelijke kennistoets. De toetsmatrijs is opgenomen in de toetsgids.
Kennistoetsen
Lerarenopleiders van verschillende hogescholen ontwikkelen gezamenlijk de landelijke kennistoetsen. Samen met externe deskundigen borgen ze de vakinhoudelijke, taaltechnische en toetstechnische kwaliteit.
De hogescholen nemen op hun eigen locaties de landelijke kennistoetsen digitaal af. Na de toetsafname worden de resultaten geanalyseerd en wordt de cesuur bepaald volgens een wetenschappelijke methode. De onafhankelijke Raad voor Kwaliteitsborging Lerarenopleidingen keurt de cesuur goed en afgevaardigden van de examencommissies van de hogescholen stellen de cesuur vast.
Door gebruik te maken van hun domeinscores en de inzage van hun landelijke kennistoets kunnen studenten zien op welke onderdelen ze zich nog kunnen ontwikkelen.
Het behalen van de landelijke kennistoets is een voorwaarde om de opleiding af te ronden. De lerarenopleidingen vreemde talen nemen als onderdeel van de borging van de kennisbases ook een internationale taaltoets af.
Natuurlijk komt er bij goed leraarschap meer kijken. Opleidingen bepalen zelf hoe ze de andere kennis en vaardigheden toetsen.